Ugrás a tartalomhoz
feb. 27. 2018.
Címkék: olvas távolvíz

hullámkarcolók, füzértelepek és mélyállomások...

A Távolvízben hemzsegnek a különféle tengeri életformához tartozó épület- és településtípusok. Igyekeztem  funkciók szerint eltérő konstrukciókat bemutatni velük, és közben érzékeltetni valamiféle technológiai-filozófiai fejlődést is, ahogy a partvidékek - a közelvizek, ugye - egyszerű platformépítészete a nyílt óceánok és a mind nagyobb mélységek felé haladva egyre távolodik attól, amit ma megszokott életformának gondolunk*.

Ezek egy részét én találtam ki, de nyilván hatottak rám az itt-ott olvasottak is, hiszen az építészek már a jelenünkben is eleresztik olykor a fantáziájukat. Végül is elég a térképekre nézni: a bolygó kétharmada csak arra vár, hogy belakjuk (és ha már tiszta lappal indulnánk, akkor miért ne tegyük fenntartható megoldásokkal?)!

És persze jól jönnek majd ezek a tervek, ha megérkeznek a kreák... :)

Plastic Fish Tower

Aequorea

Orta Blu 

Ocean Spiral

Water Discus Hotel

(válogatás: ARCHatlas)

* Azt hiszem, a regényben említett közösségek közül ebben azok mentek a legmesszebb, akikről Dr. Rickow így beszél:

 – Ott kint az óceánokon – mesélte a tudós a lánynak – élnek olyan közösségek, akik már csak aludni járnak a légbuborékjaikba. Máskülönben meztelenül, maszkban úsznak egész életükben. Közvetlen kapcsolatban akarnak lenni az óceánnal, vissza akarnak térni oda, ahonnan az őseink háromszázhatvan millió évvel ezelőtt távoztak. Kifejlesztettek egy módszert, ami megakadályozza, hogy a bőrüket tönkretegye a víz.

jan. 23. 2018.
Címkék: regeny iras SF porba hullott istenek

készülő regény - beleolvasó

Haladok a regénnyel - oké, nem fejeztem be az év végén -, úgyhogy itt az ideje valamit megmutatnom nektek belőle.

Sokkal nehezebb megfelelő részletet kiválasztani, mint gondolnátok. Mutasson valamit, de ne áruljon el olyat, amelynek megleptésnek kell lennie. Villantsa fel a szereplők közötti kapcsolatrendszereket, mégis legyen érthető az előzményeik nélkül is. Legyen jellegezetes az atmoszféra és a világ szempontjából, de azért történjen is valami fontos. És egyáltalán nem törvényszerű, hogy a regény elejét a legjobb megmutatni.

A történetről itt már meséltem. Olyan részletet kerestem, amely megmutatja, milyen az emberek élete egy olyan hatalom árnyékában, amely csodák ígéretével csábít, közben viszont abszolút érthetetlensége burkolózik. (A rakomány-kultuszokról pedig majd később írok valamit.)

Azt nem mondom, hogy végleges a szöveg - szerkeszteni, stilizálni majd akkor látok neki, ha kész a teljes történet -, sőt jelen ponton még a tulajdonnevek sem biztosak. A hajó nevét például még biztosan nem találtam meg...

László Zoltán: Porba hullott istenek (beleolvasó) by Zoltan Laszlo on Scribd

jan. 09. 2018.
Címkék: olvas távolvíz

az északi jégsapka újrafagyasztása

A jégpáncél alja egyáltalán nem bizonyult síknak: kiszögellések és hasadékok szabdalták, ahogy a különböző időkben megfagyasztott jéghegyek egymáshoz kapcsolódtak; a panorámakutat az egyik ilyen, az óceánba nyúló szirtben alakították ki. A lehető legvékonyabbra hagyták a jégfalakat és körben hatalmas ablakokat vágtak bele. A látogatófolyosó spirálisan, a hegyével lefelé néző kúp formában kanyargott lefelé a kútban. A rácsos padlóba minduntalan beakadt Jana csizmasarka. Egy helyütt nevetve a férfi karjába kellett kapaszkodnia. A rámpa aljára érve egy alig tízméteres üveglencse oldalán sétálhattak körbe, lenézve az óceán mélységeibe.

Sokkalta kevésbé tűnt látványosnak, mint ahogy arra Jana számított. Az ablakon túl fényfoltok derengtek a homályban, s ez meghatározhatatlanná tette a távolságokat.

– Mik ezek a fények?

– Xenobiomtelepek gömbjei. Akkorák, mint egy-egy kétemeletes ház és a belsejükben ugyanaz a műfény helyettesíti a napot, mint a Lótuszon. Itt szaporítják a chronoeákat, amelyek segítségével a sarki jégtömeget hizlalják.

Jobban megnézve csakugyan sötét árnyékok hullámzottak a fényben, ahogy a chronoeák időgyorsított mezőket hoztak létre táplálkozásukhoz. Lassan kavarogtak, kiteljesedtek és elenyésztek, akár a napfoltok.

A Távolvízben hatalmas munkálatok zajlanak az Arktiszon: önkéntesek megpróbálják mesterségesen megnövelni a poláris jégsapka kiterjedését, hogy az éghajlatváltozás hatásait enyhítsék. Több jég = több fényvisszaverő felület, ami hűti a légkört (A Keringés című regényemben ugyanezen ok miatt szórták a magnézium granulátumot a Szaharában).

A kreatúráktól ajándékba kapott lassú időgépek segítik ezt a munkát, hiszen az időgyorsított mezőkben évtizedekre el lehet nyújtani a sarkvidéki éjszakát, hogy jó sok téli jég képződjön.

(Az már más kérdés, hogy a regényben is csak emberek az emberek, így amint kezelhetővé válnak a klímaváltozás hatásai, a Pearyben és a többi jégbe vájt poláris településen öncélú szórakozássá, művészkedéssé válik a munka: spirális bobpályákat építenek a felhizlalt jéghegyekbe vagy éppen óriási csarnokokat vájnak beléjük egy-egy különleges jégszobor kedvéért.)

Nemrég bukkantam egy tanulmányra, amely a valóságban is végiggondolja ezt a lehetőséget. Az Arizona State University kutatói szélhajtotta pumpák millióit állítanának csatasorba, amelyek a mélyebben húzódó, hidegebb vizeket emelnék a felszínre és porlasztva terítenék a jégrétegre, megkönnyítve a fagyáspont elérését. Számításaik szerint tízmillió szivattyúval egyetlen szezonban egy méterrel(!) lehetne növelni a téli jégtömeg vastagságát, így aztán több jég vészelné át az egyre melegebb nyarakat is. Potom 500 milliárd dollárból kis is jönne a szivattyúpark, és ettől még nem mondhatnánk le a globális széndioxid-kibocsátás drasztikus csökkentéséről sem...

Ebből is látszik, hogy a regényekben mindig minden annyival könnyebb, mint a valóságban. Valaki találja már föl a lassú időgépeket!

A teljes tanulmány itt érhető el