-->
Ugrás a tartalomhoz
sze. 09. 2021.
Címkék: olvas nulla pont nagate

egy végtelenbe vesző világ metafizikája

Nyilvánvalóan egy kő alatt élek, de csak nemrégiben került elém Baka L. Patrik a Partitúra Irodalomtudományi Folyóiratban megjelent dolgozata, amely a két régi regényem, a Nagate és lazán kapcsolódó folytatása, a Nulla pont komparatív összehasonlítását teszi meg.

Ez az a két regény, ahol az elsőben úgy akartam fantasyt írni, ahogy egy sci-fi író tenné, kissé kívülről szemlélve rájátszottam a klasszikus kiválasztott-toposzokra és kiforgatásukra, a másodikban pedig visszamenőleg sci-fivé tettem egy fantasy-világot. Mindkét regényt nagyon szerettem írni, a Nagate pedig az egyik legsikeresebb történetem lett az olvasók között. TLDR:

László Zoltán szépirodalmi szövegkezeléssel megírt spekulatív fikciós művei az általuk felvetett lételméleti kételyek, zavarok és eltolódások, illetve az egzisztencialista és szolipszista világ megalkotásának mikéntjéből és annak bizonytalanságából következő episztemológiai kérdéseik révén a kortárs magyar irodalom nagy dobásaként tartandók számon.

Egyfelől persze akármelyik szerző szeret ilyen zárómondatokat olvasni, de az egész tanulmány fontos tanulságokkal szolgál a számomra. Mert mindig jó bármilyen olvasói visszajelzéseket szerezni, hiszen sokat tanulhatok belőlük arról, hogyan is néz ki a befogadói oldalon a dolog, amelynek én íróként csak a másik oldalán lehetek, mi csapódik le belőle - és mi az, ami elveszik valahol útközben. Néha egészen fontos dolgok maradnak ki, amelyeket én pont azért építettem a történetbe, hogy másoknak beszéljek róla. És ilyenkor hajlamos vagyok arra gondolni, hogy nyilván elrontottam valamit; egyértelműbbnek kellett volna lennem, kimondani inkább, amit csak a sorok közé szőttem be - vagy az is lehet, hogy sosem volt ott, csupán én hittem azt.

És akkor jön egy ilyen tanulmány, ahol azt látom, hogy igen, - e két regényben legalábbis - ott van minden, amit ki próbáltam beszélni magamból: felfedezhető, kiszálazható, újra összerakható. Az olvasó fejében végül fel tud épülni az univerzumom, ami nem egészen a szöveg maga, de mégsem választható le róla egészen.

A teljes tanulmány pdf-ben letölthető itt, vagy közvetlenül a blogomról.

partitura_borito_2016_2.jpg

Baka L. Patrik: Magánuniverzumok II. Egy végtelenbe vesző világ metafizikája (László Zoltán: Nagate vs. Nulla pont)
In: Partitúra Irodalomtudományi folyóirat, Évfolyam: XI.  , Szám 2, 2016, 51-72. oldal, ISSN 1336-7307
süti beállítások módosítása