-->
Ugrás a tartalomhoz
feb. 15. 2013.
Címkék: novella csillagszálló modern mese

rossz hírek jönnek

Csillagszálló 2009/11

Hosszú története van ennek az írásnak. A novella első változata Textreme címmel 1998-ban született és első nyilvános megmérettetésem keretében az azévi Preyer Hugó pályázat harmadik díját szerezte meg.

csillagszallo.JPGCsaknem tíz évvel később, 2006-ban a Roham magazin pályázatot írt ki, ahol az aktuális hazai realitásokra reflektáló írásokat vártak. A közbeszédet akkoriban még javában meghatározta az őszödi beszéd, a rá következő őszi utcai események, az eszkalálódó politikai szembenállás, ezért amikor nekiálltam átpofozni az addig még nem publikált Textreme-et, magam is errefelé tapogatóztam. Az irracionalitás mondhatni alapvető attribútuma médiavezérelt politikai életünknek és ennek érzékeltetésére a novella eltávolodott sf-gyökereitől.

Úgy gondolom, politikáról lehet és olykor kell írnunk, de egyfajta távolságtartással. Ha egy adott politikai eszme mellett szólunk, a helyszínt és szereplőket érdemes eltávolítanunk, ha konkrét politikai események és trendekről írnánk, akkor pedig az eszme melletti állásfoglalást érdemes szőrmentén kezelni. Elvégre ha az ember balos meggyőződésű, akkor a túlhevült jobbos olvasók sorolják a másik oldal szócsövei közé, ha pedig nemzeti érzelmű, a balosok titulálják komplett idiótának. Persze még ezt is fel lehet vállalni íróként, csak döntés kérdése, de el kell fogadni, hogy a publikáló orgánum nem biztos, hogy ugyanígy tesz majd.

Mindez akkor kapott aktualitást, amikor 2007 júniusában a Solarián nagy pengeváltásokat provokált Necroman Mk2 egy novellája, amely szintén a közállapotokra reagált. Volt, aki egyértelmű politikai állásfoglalást olvasott ki a szövegből, akadt, aki nem, de talán a vita önmaga jelezte, hogy bizony ott volt az állásfoglalás.

Mivel az átdolgozott elbeszélés a pályázaton eredményt nem ért el, úgy gondoltam, teszek egy próbát és elküldtem Delennek, hátha felteszi a Solariára. Abban ugyanis biztos vagyok, hogy lehet szólni jelenségekről napi politikai állásfoglalás nélkül is. A Politikai olvasmányok címet kapott írás ezt szerette volna bizonyítani, hosszú ideig olvasható volt a Solarián.

A történet következő állomása 2009 ősze, amikor a Csillagszálló kulturális utcalaptól kaptam megtisztelő felkérést egy sf-ről szóló számhoz. A tárgyalt novella megtetszett a szerkesztőnek, így kis finomhangolást követően Rossz hírek jönnek fedőnév alatt novemberben nyomtatásban is megjelent.

süti beállítások módosítása