-->
Ugrás a tartalomhoz
jún. 13. 2023.
Címkék: novella SF The Continental

freak show

The Continental Literary Magazine - Issue 6: Future, 2023

continental_future.jpgA Freak Show főhőse az utolsó hagyományos értelemben vett emberek egyike. Olyan világban kell boldogulnia, amelyet az éghajlatváltozás következményeinek elviselésére módosított emberek népesítenek be.

Ezúttal olyan történetet akartam írni, ahol az emberiség megkapta az esélyt: túl vagyunk a hőmérsékleti katasztrófa nehezén, a következő generációknak már csak újjá kell építeni a világot. De hogyan tekintenének vissza ránk? Magára veheti-e bárki az elkövetett bűnök terhét, hogy megkönnyítse a sorsukat?

A Continental egyébként egy tematikus, angol nyelvű, a magyar és közép-európai irodalmat népszerűsítő, negyedévente az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában megjelenő szépirodalmi és közéleti magazin, amelyet az USA egyik legnagyobb könyvesbolt-hálózata, a Barnes and Noble értékesít. Ez a hatodik szám, amely a jövőről szól, így kerültem képbe szerzőként (köszi, Anita!).

A novellát Austin Wagner ültette át angolra, akivel nagyon élveztem a munkát, és persze rendkívül érdekes, hogy a fordítási folyamat mennyire hasonlít a szerkesztéshez, mégis eltér tőle.

Azt akarom megértetni a közönségemmel ott a színpadon, hogy a dolgok tönkretételénél sokkal rosszabb, amit azok a régiek nem tettek meg, pedig nekik még lett volna lehetőségük más utakat bejárni. A tények persze közismertek, ám más az, ha a feljavítottak egy régi embertől hallják őket. Mintha a múlt szólna így hozzájuk.

Minden alkalommal megtapasztalom a dühöt. A bekiabálást, a vicsorgó fogsorokat, hadonászó öklöket. A közönség innivalót hoz magával a plázában működő italmérésekből; a vásár végeztével pénz húzza az emberek zsebét, szórakozni akarnak. Olykor papírpoharak repülnek felém, egyszer egy üvegkorsó el is talált. Nem törte el a sípcsontom, de utána hetekig sántítottam. Azóta egy vékony tyúkketrec-háló feszül a színpad és a nézőtér között, így inkább csak a folyékony dolgok érnek el engem. Megnedvesített törölköződarabbal mosom le magam a raktárban, mégis mindig sörszagom van, mikor hazaérek, te elhúzod a szád, fintorogsz, én meg nevetve azt mondom, előadás után hatalmas buli kerekedett a közönséggel.

A kötetben sokan mások mellett Sam J. Miller, Ken Liu vagy éppen Markovics Botond írását is megtalálod. 

Itt veheted meg printben vagy digitálisan.

 

süti beállítások módosítása