-->
Ugrás a tartalomhoz
máj. 31. 2007.
Címkék: iras SF keringes

a szerkesztés hímes mezeje előtt

Hamarosan elkezdjük A Keringés szerkesztését Attilával. Az elmúlt fél évben már három frissítést küldtem neki a kéziratból, mert képtelen vagyok ülni a babérokon, s így időnként előveszem, csiszolgatom, itt szórendet cserélek, ott hangsúlyokat helyezek át. Sőt, a Pörgés kiolvasása után ellenőrzésképpen kellett elővennem, nem egy érdektelen, fantáziátlan, lagymatag betűkupac-e ahhoz képest. (Szerencsére nem annyira, bár majd Ti, Nyájas Olvasók adekvátabb választ adtok erre a kérdésre.)

Szóval szerkeszteni . Meg azt is vallom, hogy az író legyen a kézirat legelső (és második és ötödik...) szerkesztője, utána jöhet csak az a bizonyos hivatalos.

Amikor megvették a regényt, mind a Főnök, mind Attila elmondott néhány apróságot, hol gondoltak már első olvasatra javítani a kéziraton. Ilyen volt páldául, hogy bizonyos felbukkanó hétköznapi eszközök nem tükrözik a technikai fejlődést: teszem azt egy villanykapcsoló miért villanykapcsoló az 50-70 évnyi jövőben. Miért nem hangvezérelt, vagy szemmozgás-lekövető, mint a regényben felbukkanó mobok.

Nem tudom. Bizonyos esetekben nyilvánvalóan elsiklottam valamilyen bevethető kütyü lehetősége mellett, más esetekben meg tudatosan vallok lo-tech elveket. Bizonyára kiberpunk hagyaték nálam az, hogy a jelen tárgyai, eszközei tovább élnek, s összefonódnak a jövő eszközeivel, afféle nagy, reciklált és kissé viktoriánus technikai katyvaszt alkotva. A fényesre polírozott szupervilágok sosem vonzottak.

Aztán van ebben az egészben egy jó adag logikus végiggondolás is. Ahogy szülői házam sufnijában máig ott a falon a 30-as évek bakelit forgó villanykapcsolója ("Csavard le a villanyt!" - érti ezt, aki már nem látott ilyet?), úgy gondolom, a jövőben sem hajítanak ki minden tárgyat és technikát csak azért, mert megérkezett a legújabb. Ott van pl. az intelligens ház: bedrótozva, központi buszos idegrendszerrel; mindent érzékel, segít, kiszolgál. Nem kétséges, hogy ha kellően olcsó, minden jövőbeli ház így épül fel. De a régiek? Ha csak nincs teljeskörű felújítás, aligha fogják szétvésni az egészet, hogy elhelyezzék az érzékelőket, kábeleket, csipeket, kamerákat. Vagyis egy sereg lakás-dinoszaurusz lesz még a városokban, technológia ide vagy oda.

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről lehet érdekes vitákat folytatni a szerkesztővel - naná, hogy élvezem.

süti beállítások módosítása