-->
Ugrás a tartalomhoz
jún. 07. 2007.
Címkék: olvas iras SF

az sf bővizű kútja

Sheenard blogján beszélgetés kezdődött az sfportal szavazásáról: mi határozza meg a science fictiont? A tudomány? Az SF addig kialakult hagyományai? A dologról chelloveck is elmondta a véleményét, és ha már blog-körjátékba fogunk, én ott kapcsolódok be.

Nem igazán jók az ilyen szavazások, mert egyetlen választ lehet csak megjelölni. Pedig a dolog szerintem összetettebb.

Egyetértek chelloveck-kel és szs-sel, az SF-irodalom rendelkezik akkora történelemmel, hogy saját magára is reflektál utalásokkal, vagy egy folytonosan változó, nagyjából közmegegyezéses kánonhoz való igazodással, amely bizonyos témákat túlhaladottá, vagy csak egy időre zárójelbe tesz.

Ennek ellenére a tudomány erejét még mindig erősebbnek érzem ennél, hiszen a hivatkozási pontként kezelt múltbeli művek java része a tudományra és nem (vagy nem csak) a többi SF-műre reflektálva keletkezett. És az új tudományos eredmények régi témákat is újra aktuálissá tehetnek.

Kis zöld emberkék a Marsról? Lázadó robotok? Simán belefeérnek ma is, ha a tudományos eredmények új megközelítési lehetőségeket teremtenek. És persze ettől még kikacsinthat az sf irodalmi múltra is.

(Arról ne is beszéljünk, hogy napjainkban - sajnos, vagy nem - a filmek is hatással vannak az sf irodalomra. )

 

süti beállítások módosítása