-->
Ugrás a tartalomhoz
okt. 04. 2019.
Címkék: novella galaktika SF 48maskepp

forradalmi gépezet

48 másképp - ifjúsági novellák a múltból. Móra,  2019. 

48_maskepp_web.jpgHa az ember az országot járja, szinte minden faluban emléktáblát talál arról, hogy Petőfi ott járt, eltöltött egy éjszakát vagy legalábbis látták a határban - az igazán menő települések pedig még egy-egy helyben született verset is fel tudnak mutatni. Mintha Petőfi korának egy afféle proto-Kilroya lett volna, aki mindenhol ott járt. Ez egyrészt azt jelzi, hogy a költő nagyon jó volt az ön-pr-ben - másrészt meg tényleg, eljuthatott ennyi helyre rövid élete során? Mintha legalábbis több Petőfi létezett volna egy időben...

Ez adta a novella - egy viszonylag egyszerű, csattanóra felhúzott történet, amilyet nem sűrűn írok - ötletét, amikor 2010 körül a Galaktika megkeresett, hogy a tervezett (de meg nem valósult) steampunk képregény-antológiájukhoz írjak egy forgatókönyvet, Sallai  Péter pedig megrajzolja. Aztán a dolog úgy alakult, hogy legyen a könyvben novella is, így átdolgoztam a forgatókönyvet, majd hosszú ideig parkolópályára került az egész a projekttel együtt. Jóval később a novella a magazin 261. számában kötött ki.

Teltek az évek.

A novella története ott folytatódik, hogy teljesen a láthatárom alatt maradt a Móra 2050-es pályázata, csak a kész kötetet olvastam, miközben azon mérgelődtem, hogy de jó lett volna ebbe írni valamit. Ehhez képest egy évvel később a következő pályázati kiírást épp csak a leadási határidő előtt csíptem el... (Őszintén nem értem, miért teszek ilyesmiket magammal.)

Ez a pályzat volt a 48 másképp. Alternatív történelem, magyar setting? Imádom! Az időszűke miatt viszont szóba sem jöhetett, hogy új novellát írjak. A Forradalmi gépezetet húztam hát elő, és ahhoz képest, hogy nem kifejezetten a pályázat elgondolásai szerint íródott, azért így is becsúszott a kötetbe válogatottak közé. 2019 öszén pedig már a boltok polcain van.

Nagyon jó írások vannak a kötetben, nem csak altertöri-rajongóknak ajánlott. (Beleolvasó.

(Első megjelenés: Galaktika 261., 2011. december)

 

 

süti beállítások módosítása